Lasten varhaisvaiheen kliininen lääketutkimuskeskus (PeeTU), 3.000 €

TAYSissa on 1.1.2017 alkaen aloittanut toimintansa Suomen ensimmäisen lasten kliinisen lääketutkimuskeskus, joka keskittyy erityisesti varhaisvaiheen lääketutkimuksiin. Tutkimuskeskuksen nimi on PeeTU (Paediatric early phase Trials Unit). Se tarjoaa ammattitaitoisen ja koulutetun henkilöstön lääketutkimusten toeuttamiseksi Suomessa. Lääketutkimuksia hankitaan suoraan lääkeyrityksiltä ja erilaisista tutkimusverkostoista. Rekrytoimme potilaita kaikkialta Suomesta.

PeeTU:n painopisteenä on lasten syöpälääketutkimukset. Jotta Suomi pääsee mukaan lasten syöpälääketutkimuksiin, PeeTU on anonut ja saanut 28.2. täyden jäsenyyden ITCC-verkostossa (Innovative Therapies for Children with Cancer). Tämä on eurooppalainen lasten syöpälääketutkimusten verkosto, jonka kautta kulkee merkittävä osa lasten varhaisvaiheen lääketutkimuksista. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä yli 50 keskusta Euroopassa ja useat lääkeyritykset toimivat suoraan tämän verkoston kautta. ITCC:n tavoitteena on saada uudet lupaavat syöpälääkehoidot mahdollisimman varhaisessa vaiheessa myös lasten ulottuville sillojn kun niille löytyy biologinen perustelu. Verkosto tekee intensiivistä yhteistyötä eri tutkimuskeskusten, EU:n, lääkeyritysten ja perheiden kanssa. Olemme nyt yksi neljästä pohjoismaisesta ITCC-keskuksesta (Tampere, Tukholma, Göteborg ja Kööpenhamina).

ITCC:n jäsenmaksu on tällä hetkellä 3000 euroa per vuosi. Se mahdollistaa kuulumisen verkostoon ja osallistumisen lääketutkimuksiin ja niiden suunnitteluun verkoston puitteissa.