Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään 15.2.2016

PÄÄTAPAHTUMA HELSINGISSÄ NARINKKATORILLA MA 15.2, MUITA TAPAHTUMIA ERI PAIKKAKUNNILLA JA SM-LIIGAN JÄILLÄ HYVÄ LAITETAAN TAAS KIERTOON.

Helmikuun 15. päivänä vietetään kansainvälistä lasten syövän päivää nyt jo 15. kertaa yli 60 maassa. Suomessa päivää vietetään valtakunnallisesti Sylva ry:n ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön sekä paikallisten ja maakunnallisten syöpäsairaiden lasten ja nuorten vanhempainyhdistysten ja -kerhojen järjestämänä sekä hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue Team Rynkebyn avustamana.
Idea päivän vietosta on lähtöisin syöpäsairaiden lasten vanhempien kansainväliseltä kattojärjestöltä ICC:ltä (entinen ICCCPO), jota myös Sylva ry on ollut perustamassa.
Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään Suomessa vuonna 2016 teemalla Kultaakin kalliimpi elämä – sillä korostetaan lapsen elämän arvokkuutta.
Kansainvälisen lasten syövän päivän tarkoituksena on levittää tietoutta lasten ja nuorten syöpäsairauksista, hoidon tasosta ja niistä haasteista, joita sairastunut ja hänen perheensä kohtaavat joka päivä.
Tänä vuonna Suomessa lanseerataan myös kansainvälisesti jo vuosia käytössä ollut lasten syövän vastaisen taistelun tunnus eli kultanauha. Kultanauha on niille sankareille, jotka ovat käyneet läpi rankat syöpähoidot ja selviytyneet niistä – ja myös niille jotka eivät ole selviytyneet.
Päivän päätapahtuma Sylva ry:n, Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön ja Kympin lapset ry:n järjestämänä Helsingin Narinkkatorilla maanantaina 15.2. klo 14–18.
Narinkkatorille asetellaan noin 150 sinistä, punaista ja valkoista tuolia. Nämä tuolit edustavat niitä suomalaisia lapsia ja nuoria, jotka ovat sairastuneet syöpään edeltävän vuoden aikana. Jokaisella tuolilla on lappu, joka kertoo sairastuneen sukupuolen sekä diagnoosin. Osalla tuoleista palaa kynttilät, jotka on sytytetty syöpään menehtyneiden muistoksi.
Torilla on muistopöytä, johon tapahtumaan osallistuvat voivat tuoda esimerkiksi kynttilöitä niiden lasten ja nuorten muistoksi, jotka ovat menehtyneet aiempina vuosina.
Tapahtumassa Sylvan ja alueellisten yhdistysten sekä kerhojen työntekijät ja vapaaehtoiset jakavat tietoa lasten ja nuorten syövistä. Tapahtumassa myös lipaskeräys, lahjoittamalla sinäkin voit auttaa.
Samalla nähtävillä on Lari Järnefeltin uusi Taistelutarinat-valokuvanäyttely Narinkkatorin kupeessa olevassa Kampin Kappelissa. Samoihin aikoihin uudet valokuvat tarinoineen julkaistaan Taistelutarinat -verkkosivuilla.
Kansainvälisen lasten syövän päivän kunniaksi järjestetään eri paikkakunnilla muun muassa seuraavat tapahtumat:
Kuopio, kauppakeskus Matkus. Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen Kuopus-kerhon järjestämä tuolitapahtuma sunnuntaina 14.2. klo 12–14. Tapahtumassa lipaskeräys.
Kuusamo, Rukan keskusaukio. Kuusamon Tapiirit järjestää tuolitapahtuman sunnuntaina 21.2. klo 11–16. Tapahtumassa lipaskeräys ja tietoa lasten syöpäsairauksista ja kerhon toiminnasta.
Lapua, Lapuan Tuomiokirkko. Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen Eppulit-kerho järjestää 14.2 klo 19 alkaen konsertin, jossa esiintyy Etelä-Pohjanmaan Poliisilaulajat ja Ilmajoen Kampraattikuoro. Syöpäsairaiden lasten hyväksi järjestetyssä konsertissa on myös tarkoitus levittää tietoa lasten syöpäsairauksista ja kansainvälisestä lasten syövän päivästä.
Oulu, kauppakeskus Zeppelin (Kempele). Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet järjestävät tuolitapahtuman lauantaina 13.2. klo 11–16, tapahtumassa lipaskeräys ja infoa lasten syöpäsairauksista.
Pori, Puuvillan Kauppakeskus, Puuvilla Areena. Satakunnan Syöpäyhdistyksen lapsisyöpäpotilaiden vanhempainkerho Syöpyköiden järjestämä tuolitapahtuma lauantaina 13.2. klo 12–16. Tapahtumassa pupumyyntiä, tietoiskuja ja lipaskeräys.
Raisio, Kauppakeskus Mylly. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerön järjestämä tuolitapahtuma lauantaina 13.2. klo 11–15. Tapahtumassa lipaskeräys sekä syöpätietouden tarjoamista. Myynnissä myös Sykerö-nalleja lapsisyöpäpotilaiden hyväksi.
Rovaniemi, Kauppakeskus Revontuli. Lapin Sylvertti järjestää tuolitempauksen lauantaina 13.2. klo 10–16. Tapahtumassa lipaskeräys ja syöpätietouden jakamista.
Tampere, TAYS LO6. Sylva ry:n valokuvanäyttely ”Äiti, kuka mulle tulee yöhoitajaksi” 12.–21.2. Syli ry on läsnä näyttelyssä 15.-16.2. Osastolla tarjoillaan 15.2. kakkukahvit ja lapsille on luvassa ohjelmaa.
Äkäslompolo, Jounin Kauppa. Tuolitapahtuma ja kahvitarjoilu maanantaina 15.2. Tapahtumassa lipaskeräys kassoilla ja myynnissä myös Sylva ry:n Tapiiri-tuotteita.
Perinteisten tuolitapatumien ohella eri paikkakunnilla järjestetään jääkiekon SM-liigan (Liiga) kanssa yhteistyössä tempauksia pelipäivien yhteyteen. Alla olevasta listasta löydät kansainvälisen lasten syövän päivän tukemisessa mukana olevat seurat ja pelien paikkakunnat sekä ajankohdat. Lisätietoja otteluajoista Liigan -verkkosivuilta.
Perjantai 12.2.
Hämeenlinna: HPK–KalPa
Kouvola: KooKoo–TPS
Pori: Ässät–Lukko
Lappeenranta: SaiPa–Ilves
Tiistai 16.2.
Oulu: Kärpät–KooKoo
Espoo: Blues–SaiPa
Kuopio: KalPa–Ässät
Keskiviikko 17.2.
Jyväskylä:JYP–HIFK
Rauma: Lukko–HPK
Tampere: Ilves–Sport
Turku: TPS–Tappara
Torstai 18.2.
Helsinki: HIFK–Tappara
Vaasa: Sport–KooKoo
Perjantai 19.2.
Lahti: Pelicans–SaiPa