Syyskuu on kultakuu

Syyskuu on kansainvälinen lasten syöpien teemakuukausi. Sen aikana lisätään tietoisuutta lasten syövistä. Suomessa kuukautta vietetään valtakunnallisesti Aamu Säätiön, Sylva ry:n  ja paikallisten yhdistysten ja kerhojen järjestämänä. Tänä vuonna Suomessa on myös myynnissä Kultanauha, kansainvälinen lasten syöpien tunnus.

Kultanauha (engl. Gold Ribbon) otettiin alun perin käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 1997. Sylva ry ja Aamu Säätiö rekisteröivät Kultanauhan Suomeen 2017. Tänä vuonna Kultanauha lanseerattiin varainhankintaan. Se tulee käyttöön ja myyntiin kaikille syöpäsairaiden lasten vanhempien kerhoille ja yhdistyksille.

Syyskuussa Kultanauhalla lisätään tietoutta lasten syövistä ja hoidoista, sekä osoitetaan tukea sairastuneille. Kultanauhan avulla kerätään myös varoja valtakunnalliseen ja paikalliseen työhön syöpään sairastuneiden lasten hyväksi.

Kultanauha-kuukausi on kansainvälisesti näkyvä kampanja esillä eri puolilla maailmaa, kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen toimesta. Maailmankuulu Sydneyn oopperatalo Australiassa on ollut kullan väriseksi valaistuna ja nettikauppajätti Amazonin rahtikoneiden kyljissä on nähty Kultanauha-symbolit.

Suomessa sairastuu syöpään vuoden aikana noin 150 alle 16-vuotiasta lasta. Tehokkailla hoidoilla keskimäärin 75-80 prosenttia.K. Kehittyneistä hoidoista huolimatta syöpä on silti yhä yleisin kuolemaan johtava sairaus lapsilla.

Lasten yleisimmät syöpätyypit ovat leukemiat eli verisyövät, erilaiset aivokasvaimet, lymfoomat eli imusolmukesyövät sekä luu- ja pehmytkudossarkoomat eli tukikudossyövät. Vakava sairaus koettelee erityisesti lasta, mutta luonnollisesti myös hänen koko perhettään.

Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö tukee syöpähoitojen kehitys- ja tutkimustyötä, jotta voidaan taata uudenaikaisin hoito ja sitä kautta terve aikuisuus jokaiselle syöpäsairaalle lapselle. Sylva ry tarjoaa psykososiaalista tukea syöpään sairastuneille lapsille ja nuorille aikuisille sekä heidän läheisilleen ja toimii valtakunnallisena edunvalvojana.

#kultanauha #syyskuukultakuu #kultakuukausi

 

Lisätietoa Kultanauhasta ja Kultakuukaudesta:

Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö

Laura Paasio

Asiamies

laura.paasio@aamusaatio.fi

 

Sylva

Anna-Leena Mitro

varainhankintapäällikkö

anna-leena.mitro@sylva.fi