Aamu Säätiön Sixten Korkman ja Kerttu Tuomas: ”Hyvä yhteiskunta kantaa huolta lapsistaan – heissä on tulevaisuutemme”

 

”Lapsen sairastuminen syöpään on koko perheelle raskas isku. Meidän suomalaisten tulee voida luvata perheelle ja lapselle, että hän saa parhaan mahdollisimman hoidon,” ekonomisti ja emeritusprofessori Sixten Korkman toteaa.

Tätä tarkoitusta varten perustettiin viisi vuotta sitten Aamu Säätiö. Korkman on säätiön hallituksen erityisasiantuntija.

”Aamu Säätiön toiminta on nykyoloissa välttämätön tuon lupauksen varmistamiseksi”, hän korostaa.

Sixten Korkman.

Nykyoloilla hän viittaa 2000-luvun uudistukseen: EU-direktiiviin, joka tiukensi lasten syöpien hoito-ohjelmiin osallistuvien sairaaloiden vaatimuksia. Kun potilas kuuluu tutkimusohjelmaan, hänestä lähetetään näytteitä hoitovastekokeiden tuloksia, elämänlaatuun liittyviä raportteja ja hoidon sivuvaikutuksiin liittyviä tietoja hoito-ohjelman tietopankkiin.

Ilman syöpien hoidon kehittämistä kaikki syöpään sairastuneet lapset eivät parane, mutta hoidon kehittämiseen osallistuminen vaatii resursseja, joihin julkinen sektori ei anna rahoitusta.

”Nyt syövästä kärsivälle lapselle voi turvata tutkimusasteella olevaa hoitoa vain yksityisten lahjoitusten avulla. Ruotsissa on rikas säätiö, Barncancerfonden, tätä varten. Meillä rahankeruu on vasta alkutaipaleellaan”, Korkman jatkaa.

Monella kotimaisellakin säätiöllä on toimintaa helpottavaa, vuosikymmenien saatossa kertynyttä varallisuutta. Tämä ei ole tilanne tuoreen Aamu Säätiön kohdalla.

Kerttu Tuomas Aamu Säätiön hallitukseen

Korkman on ollut mukana Aamu Säätiön hallituksessa alusta eli vuodesta 2012 alkaen.

”Vaimoni syöpäsairauden takia siirryin vuoden 2012 alussa eläkkeelle. Vaimoni kuoli kuitenkin jo saman vuoden keväällä. Meillä oli silloin yhdeksäs lapsenlapsi tulossa. Kun minua pyydettiin, oli tätä taustaa vasten helppo suostua”, hän kertoo.

Korkmania tuoreempi tulokas Aamu Säätiön hallituksessa on Kerttu Tuomas, joka lopetti vuoden alussa Koneen henkilöstöjohtajana keskittyäkseen luottamustehtäviin.

Kerttu Tuomas. Kuva: Lauri Hassi

”Äitinä kaikki lasten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät hankkeet ovat sydäntäni lähellä. Minulla itselläni on ollut onni saada terve lapsi ja pystyn vain kuvittelemaan, millaista inhimillistä hätää, huolta ja kärsimystä lapsen syöpädiagnoosi aiheuttaa sekä lapselle itselleen että vanhemmille. Jokaisella lapsella pitäisi olla oikeus parhaaseen mahdolliseen hoitoon ja sitä kautta terveeseen aikuisuuteen. Aamu Säätiön toiminta tähtää juuri tähän, joten haluan olla siinä mukana”, Tuomas sanoo.

Tuomaksen kiireinen elämä on tähän asti rajoittanut muun kuin taloudellisen tuen antamista hyväntekeväisyydelle, mutta nyt hän voi antaa myös aikaansa.

”Olen saanut sellaisen kotikasvatuksen, että heikommassa asemassa olevia tai vaikeuksissa olevia ihmisiä tulee auttaa. Minulla on käynyt elämässä hyvin, ja näen hyväntekeväisyystyön olevan luonteva osa elämää.”

Hyväntekeväisyys täydentää ja mahdollistaa

Elämme yhteiskunnassa, jossa julkinen valta huolehtii suurimmaksi osaksi ihmisten perusturvasta. Aitoa välittämistä se ei kuitenkaan voi korvata.

”Aina on puutteita ja katvealueita, jotka usein kipeästikin kaipaavat yksityistä auttamista. Haluan, että jokainen syöpään sairastuva lapsemme saa parhaan mahdollisimman hoidon”, Sixten Korkman toteaa.

Samoista syistä Kerttu Tuomaskin puhuu kolmannen sektorin hyväntekeväisyyden puolesta:

”Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta korkeine veroineen on rakennettu niin, että yhteiskunta tuottaa pääosan ihmisten eri elämänvaiheissa tarvitsemista palveluista. Näin mielestäni tuleekin olla. Varoja ei kuitenkaan riitä kaikkeen tarvittavaan, ja näen hyväntekeväisyyden roolin tärkeänä täydentäjänä ja mahdollistajana. Hyväntekeväisyystyöhön osallistuminen antaa myös mielekästä sisältöä elämään ja vahvistaa yhteisöllisyyttä.”

”Hyväntekeväisyys on moraalinen kannanotto, mutta myös kansantalouden kannalta pätee, että investoinnit lasten terveyteen ovat erittäin korkeatuottoisia. Hyvä yhteiskunta on sellainen, joka kantaa huolta lapsistaan, heissä on tulevaisuutemme”, Korkman tiivistää.

Suomalaiset lasten syöpälääkärit kertoivat, miksi yksityistä rahaa tarvitaan ja miten sen puute näyttäytyy – lue juttu täältä! Syöpälääkäri Olli Lohi kertoo, mitä yksityisellä rahoituksella muun muassa mahdollistetaan – lue täältä lisää lasten varhaisen vaiheen lääketutkimuskeskus PeeTUsta.

Aamu Säätiön tavoitteena on tarjota jokaiselle syöpään sairastuneelle suomalaislapselle maailman paras hoito ja terve aikuisuus. Vain yhdessä voimme taata sen – lahjoita nyt!