Lymfaattisen leukemian myöhäishaittojen tutkimiseen 60 000 euron apuraha

Aamu Säätiö on myöntänyt 60 000 euron apurahan LT Anu Huurteen ja dos. Riitta Niinimäen vetämälle pohjoismaiselle tutkimukselle, jonka tavoite on selvittää lasten korkeariskisen (HR) lymfaattisen leukemian (ALL) hoidossa käytetyn solunsalpaajahoidon aiheuttamia myöhäishaittoja sekä miten myöhäishaittoja on mahdollista ehkäistä.

Tunnistettuja solunsalpaajan aiheuttamia haittoja ovat mm. metaboliset poikkeavuudet esim. liikalihavuus, verisuonten muutokset, suoliston mikrobiomin häiriintyminen, poikkeva immunipuolustus, ennenaikainen vanheneminen sekä elämänlaadun heikentyminen.

Syövästä selvinneistä lapsista yli 60 % kärsii syövän tai syöpähoitojen aiheuttamista myöhäishaitoista. Aamu rahoittaa lasten syöpätutkimusta sekä hoitojen kehittämistä, jotta tulevaisuudessa jokainen syövän sairastanut lapsi voisi elää terveen aikuisuuden.