Lymfaattisen leukemian myöhäishaittojen tutkimiseen 60 000 euron apuraha

Aamu Säätiö on myöntänyt 60 000 euron apurahan LT Anu Huurteen ja dos. Riitta Niinimäen vetämälle pohjoismaiselle tutkimukselle, jonka tavoite on selvittää lasten korkeariskisen (HR) lymfaattisen leukemian (ALL) hoidossa käytetyn solunsalpaajahoidon aiheuttamia myöhäishaittoja sekä miten myöhäishaittoja on mahdollista ehkäistä.

Leukemian uudet hoidot, 15 000 e

Akuutti leukemia (ALL) on lasten yleisin syöpä. Leukemioiden ennusteet ovat parantuneet, mutta hoidot ovat pitkiä ja niistä aiheutuu lyhyt- ja pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Joidenkin leukemioiden (esim. ns ”vauvaleukemia”) eloonjäämisennuste on vain 50 %. Näiden syiden vuoksi tarvitsemme uusia hoitoja leukemiaa sairastaville lapsille.

Onko CAR-T-soluterapia syöpähoidon uusi Graalin malja?

Mullistavaksi kuvailtu Yhdysvalloissa kehitetty uusi hoitomuoto, CAR-T-soluterapia, otettiin kuluvan vuoden aikana käyttöön Suomessa. Pitkään lasten veri- ja syöpätautien parissa työskennellyt professori Kim Vettenranta uskoo, että muun muassa tällä uudella hoitomuodolla Suomessa voidaan tavoitella sitä, että jokainen leukemiaan sairastunut lapsi paranisi ja saisi elää terveen aikuisuuden. 

Lasten leukemiaa tutkitaan seeprakaloilla – oppia haetaan huippuyliopistosta Yhdysvalloista

Väitöskirjatutkija Saara Laukkanen lähti Harvardin huippuyliopistoon syventämään osaamistaan T-soluisen akuutin lymfoblastisen leukemian tutkimuksesta ja seeprakalojen käyttämisestä lasten veritautien tutkimukseen. Opit hän tuo takaisin Suomeen ja jakaa omalle tutkimusryhmälleen. Näin varmistetaan huipputasoinen lasten leukemioiden tutkimus. Saara Laukkanen kuuluu dos. Olli Lohen johtamaan tutkimusryhmään, joka kehittää uusia hoitomuotoja lasten leukemian eri tyyppeihin. T-soluinen ALL -tutkimus on yksi AAMU Säätiön rahoituksen kohteista.

Suomi vahvasti mukana lasten ALL:n kansainvälisen suurprotokollan valmistelussa

AAMU on myöntänyt 114 170 euron apurahan ALLTogether-tutkimukseen. Apuraha on vuodelle 2019, jolloin hoito-ohjelman valmistelu alkaa. ALLTogether on syntynyt kahdeksan Euroopassa toimivan lasten syöpäsairauksien hoitoa suunnittelevan ja johtavan yhteenliittymän yhteisenä ponnistuksena kohti entistä parempaa akuutin lymfoblastileukemian hoitoa. Mukana on 14 Euroopan maata, ja arviolta 1100 leukeamiaa sairastavaa lasta tullaan hoitamaan vuosittain protokollalla. ALLTogether edustaa merkittävää ja laajaa tutkimusta.