AAMU Säätiö on tänä vuonna myöntänyt lähes 600 000 euroa lasten syöpätutkimukseen

Joulukuun rahoituskierroksella AAMU mahdollisti Suomen osallistumisen lasten pahanlaatuisen aivokasvaimen, diffuusin gliooman kliiniseen hoitotutkimukseen sekä tuki lasten maksasyövän, hepatoblastooman täsmälääketieteen ja lasten munuaissyöpään johtavien mekanismien tutkimusta.

Kohti 100 % paranemisennustetta edusti rahoitus innovatiivisissa tutkimuksissa liittyen ihmisen luontaisten tappajasolujen (natural killer cell) eli NK-solujen käyttö lasten neuroblastoomien hoidossa sekä nestebiopsien mahdollisuuksien tutkimisessa lasten ja nuorten pahanlaatuisten keskushermostokasvainten diagnostiikassa ja jännöstaudin seurannassa.

Lasten medulloblastooman hoidon kehitykseen 61 346 euron apuraha

Lasten ja nuorten syövistä kolmasosa on keskushermoston kasvaimia. Yleisin aivokasvainryhmä on aivojen tukikudoksen kasvaimet eli glioomat, joita on sekä hyvän- että pahanlaatuisia. Lasten yleisin pahanlaatuinen aivokasvain on medulloblastooma. 

Aamu Säätiö myönsi el. Virve Pentikäisen tutkimusryhmälle 61 346 euron apurahan lasten medulloblastooman hoidon kehitykseen. Tutkimuksen keskeinen tavoite on tautia sairastavien, yli 3-vuotiaiden lasten ja nuorten ennusteen parantaminen yksilöimällä hoitoa sekä hoidon pitkäaikaishaittojen, kuten kuulovaurioiden, hormonaalisten ja neurologisten häiriöiden vähentäminen. 

Lasten Ewingin sarkooman hoidon kehitykseen on myönnetty 61 000 euron apuraha

Dosentti, lasten hematologian erikoislääkäri Jukka Kanervan tutkimusryhmälle on myönnetty 61 346 euron apuraha lapsilla ja nuorilla esiintyvän luusyövän, Ewingin sarkooman hoidon kehitykseen. Kyseessä on kansainvälinen, Saksasta johdettu tutkimus, johon osallistuu useita maita ympäri maailman. Tutkimus on kuusivuotinen ja Suomesta mukana ovat Jukka kanervan johdolla edustus kaikista yliopistollisista sairaaloista.

Lasten ja nuorten Hodgkinin lymfooman hoidon kehitykseen 52 250 euroa

Lasten ja nuorten Hodgkin lymfooman kansainvälinen Euronet-PHL-C2 on Saksasta Giessenin yliopistosta koordinoitu randomisoitu monikeskustutkimus. Myönnetyllä apurahalla (52 250 euroa) mahdollistetaan Suomen osallistuminen tähän tutkimukseen. Suomen tutkimusryhmän vastuulääkärinä toimii el. Päivi Raittinen (TAYS). Ryhmässä on edustus kaikista yliopistollisista keskussairaaloista.

Hodgkin lymfooman hoitoon olennaisesti kuuluva sädehoito aiheuttaa taudin sairastaneille merkittäviä myöhäishaittoja. Tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena onkin vähentää hoidon myöhäishaittavaikutuksia sytostaatti- eli solusalpaajahoitoa tehostamalla ja sädehoitoa vähentämällä, samalla ylläpitäen erinomaiset hoitotulokset.