Syöpään sairastuneiden lasten selviytymisennuste noussut merkittävästi Suomessa

Syöpään sairastuneiden lasten selviytymisennuste on noussut merkittävästi Suomessa, ja nyt jo kuusi seitsemästä syöpään sairastuneesta lapsesta paranee, selviää uusimmista tutkimustilastoista. Tähän saavutukseen ei olisi päästy ilman kansainvälistä hoitotutkimusyhteistyötä, jonka tukemiseen Aamu Säätiö kerää lahjoitusvaroja. Kerätyillä varoilla on turvattu uusimpien hoitomenetelmien käyttöönotto Suomessa. 

 

Uusimmista Suomen lasten syöpälääkärien laatimista tutkimustilastoista* selviää, että lasten syöpähoidot Suomessa ovat kehittyneet merkittävästi.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana alle 16-vuotiaana syöpään sairastuneiden lasten selviytymisennuste on noussut viidellä prosenttiyksiköllä 81 prosentista 86 prosenttiin. 

“Tämä tarkoittaa, että jo kuusi seitsemästä sairastuneesta lapsesta paranee, eli kahdeksan lasta enemmän joka vuosi, summaa tutkimustuloksia koonnut lasten syövän hoidon asiantuntija, dosentti, Päivi Lähteenmäki.

“Syöpään sairastuneet lapset saavat tällä hetkellä Suomessa uudenaikaisinta huippuhoitoa. Tämä on tieteen ja tutkimuksen riemuvoitto,” toteaa vuoden syöpälääkäriksi 2024 valittu lastentautien erikoislääkäri, lasten syöpä- ja veritautien professori Olli Lohi (Tays). 

Lasten syöpäsäätiö Aamun asiamies Laura Paasio muistuttaa, että Aamun keräämillä yksityisillä lahjoituksilla turvataan osallistuminen uusimpiin kansainvälisiin lasten syöpähoitotutkimuksiin, ja lahjoitusten vaikuttavuus näkyy nyt tulosten erinomaisessa kehityksessä.

Aamu Säätiö tukee lasten kliinistä hoitotutkimusta

Lasten kliinistä syöpähoitotutkimusta rahoittava Aamu Säätiö on ollut keskeinen tukija lasten syöpähoitojen kehittämisessä. Aamu perustettiin reilut kymmenen vuotta sitten ja on siitä lähtien kerännyt lahjoituksia, joilla on mahdollistettu uusimpien lasten syöpähoitojen käyttöönottoa. Säätiön tukemien kansainvälisten hoitotutkimusprojektien ansiosta lasten syövän hoitoon saadaan uusia, tehokkaita ja vähemmän haittavaikutuksia aiheuttavia hoitomenetelmiä. Uudet menetelmät, kuten immunologiset hoidot, hyödyntävät kehon omaa puolustusjärjestelmää syöpäsolujen tuhoamiseen ja aiheuttavat vähemmän haittavaikutuksia.

Immunologiset hoidot mullistavat hoitokäytännöt

Immunologiset hoidot ovat tehneet läpimurron erityisesti lasten yleisimmässä syöpätyypissä, akuutissa lymfoblastileukemiassa, ja niiden avulla paranemisennusteet ovat parantuneet merkittävästi.

”Immunologiset hoidot tarjoavat yksilöllisempiä ja kohdennetumpia hoitovaihtoehtoja verrattuna perinteisiin sytostaatteihin, jotka tuhoavat myös terveitä soluja”, sanoo HUS:n Uuden lastensairaalan osastonylilääkäri Samppa Ryhänen. 

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita, ja kansainväliset tutkimusyhteistyöt ovat olleet keskeinen tekijä tässä kehityksessä. Suomi on nyt Aamu Säätiön rahoituksen tuella mukana useissa kymmenissä kansainvälisissä hoitotutkimuksissa, jotka kattavat kaikki yleisimmät lasten syöpätyypit, kuten leukemiat, aivokasvaimet ja sarkoomat”, Ryhänen jatkaa.

Rahoituksen turvaaminen on avain tulevaisuuteen

Vaikka lasten syöpähoitojen taso on Suomessa kansainvälistä kärkeä, asiantuntijat korostavat, että tämän aseman säilyttäminen vaatii jatkuvaa tutkimusrahoitusta. Aamu Säätiön Paasio painottaa, että rahoituksen turvaaminen on elintärkeää, jotta Suomi voi pysyä kansainvälisen tutkimusyhteistyön eturintamassa.

”Ilman jatkuvaa rahoitusta suomalainen lasten kliininen syöpähoitotutkimus menettäisi yhteydet kansainvälisiin tutkimusverkostoihin, ja saavuttamissamme tuloksissa jäätäisiin nopeasti jälkeen verrattuna muihin länsimaihin”, toteaa Lähteenmäki.

Aamu Säätiö toivoo rahoituksen kaksinkertaistamista

Aamu Säätiö haluaa turvata lasten syöpätutkimuksen jatkuvan kehityksen ja on asettanut tavoitteekseen kaksinkertaistaa kerätyt varat. Säätiölle lahjoitetaan vuosittain noin 0,8 miljoonaa euroa, jonka avulla rahoitetaan tärkeää kliinistä tutkimusta ja hoitomenetelmien kehitystä. Paasio muistuttaa, että vaikka nyt saavutettu edistysaskel on merkittävä, työ ei ole vielä valmis. 

”Tavoitteemme on, että jokainen syöpään sairastunut lapsi paranee. Lahjoitusten avulla olemme ottaneet merkittävän askeleen eteenpäin, mutta haluamme jatkaa työtä kohti 100 prosentin paranemisennustetta.”

*Tutkimustilastot perustuvat Syöpärekisterin aineistoon.