Syöpään sairastuneiden lasten selviytymisennuste noussut merkittävästi Suomessa

Syöpään sairastuneiden lasten selviytymisennuste on noussut merkittävästi Suomessa, ja nyt jo kuusi seitsemästä syöpään sairastuneesta lapsesta paranee, selviää uusimmista tutkimustilastoista. Tähän saavutukseen ei olisi päästy ilman kansainvälistä hoitotutkimusyhteistyötä, jonka tukemiseen Aamu Säätiö kerää lahjoitusvaroja. Kerätyillä varoilla on turvattu uusimpien hoitomenetelmien käyttöönotto Suomessa.
Uusimmista Suomen lasten syöpälääkärien laatimista tutkimustilastoista* selviää, että lasten syöpähoidot Suomessa ovat kehittyneet merkittävästi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana alle 16-vuotiaana syöpään sairastuneiden lasten selviytymisennuste on noussut viidellä prosenttiyksiköllä 81 prosentista 86 prosenttiin.

AAMU Säätiö on tänä vuonna myöntänyt lähes 600 000 euroa lasten syöpätutkimukseen

Joulukuun rahoituskierroksella AAMU mahdollisti Suomen osallistumisen lasten pahanlaatuisen aivokasvaimen, diffuusin gliooman kliiniseen hoitotutkimukseen sekä tuki lasten maksasyövän, hepatoblastooman täsmälääketieteen ja lasten munuaissyöpään johtavien mekanismien tutkimusta.

Kohti 100 % paranemisennustetta edusti rahoitus innovatiivisissa tutkimuksissa liittyen ihmisen luontaisten tappajasolujen (natural killer cell) eli NK-solujen käyttö lasten neuroblastoomien hoidossa sekä nestebiopsien mahdollisuuksien tutkimisessa lasten ja nuorten pahanlaatuisten keskushermostokasvainten diagnostiikassa ja jännöstaudin seurannassa.

Lasten medulloblastooman hoidon kehitykseen 61 346 euron apuraha

Lasten ja nuorten syövistä kolmasosa on keskushermoston kasvaimia. Yleisin aivokasvainryhmä on aivojen tukikudoksen kasvaimet eli glioomat, joita on sekä hyvän- että pahanlaatuisia. Lasten yleisin pahanlaatuinen aivokasvain on medulloblastooma. 

Aamu Säätiö myönsi el. Virve Pentikäisen tutkimusryhmälle 61 346 euron apurahan lasten medulloblastooman hoidon kehitykseen. Tutkimuksen keskeinen tavoite on tautia sairastavien, yli 3-vuotiaiden lasten ja nuorten ennusteen parantaminen yksilöimällä hoitoa sekä hoidon pitkäaikaishaittojen, kuten kuulovaurioiden, hormonaalisten ja neurologisten häiriöiden vähentäminen. 

Onko CAR-T-soluterapia syöpähoidon uusi Graalin malja?

Mullistavaksi kuvailtu Yhdysvalloissa kehitetty uusi hoitomuoto, CAR-T-soluterapia, otettiin kuluvan vuoden aikana käyttöön Suomessa. Pitkään lasten veri- ja syöpätautien parissa työskennellyt professori Kim Vettenranta uskoo, että muun muassa tällä uudella hoitomuodolla Suomessa voidaan tavoitella sitä, että jokainen leukemiaan sairastunut lapsi paranisi ja saisi elää terveen aikuisuuden.